..

Tuesday 30 October 2012

Roti Jala


















assalamualaikum...kali ni kita layan roti jala & kari ayam...sesuai sangat utk mkn petang..& sesuai gak dihidangkan utk tetamu yg dtg bertandang kt umah..bhnnya pon senang aja.. :-)
meh kita jenguk resepinya..

resepinya..

bhn2
2 cawan gandum
1 biji telor
1cwn air
1cwn susu cair
1 sudu kfc garam
sedikit pewarna kuning

cara2nya
  1. satukan smua bhn.& blend smua bhn shingga sebati..pastikan adunan tepung tiada yg berketul2..kerana ia boleh mnyebabkn acuan tersumbat..
  2. panaskan kuali..lengserkan sdikit mnyak..
  3. cedukkan adunan kedlm acuan..dan boleh lah ditebarkan diatas kuali
  4. biarkan ia masak dan boleh diangkat....
  5. terus lipat @ gulung ikut selera masing2..
  6. bolehlah dihidang bersama kari ayam.. yummmyyy.. :-)

aiskrim coklat handmade

syokknya klau cuaca panas2 pekena aiskrim...yuhuuuuu..!!!
aiskrim sinonim ngn kanak2..tp klau dlm cuaca panas2 ni bkn kanak2 je suka..
mak knk2 pun pun sukaaa....hihihi.....
jom kita buat sndri aiskrim ... buatnya x susah mana pon..lg puas hati,terjamin,dn hasilnya berbaloi-baloi..sbb bhnnya x bnyak.... :-)


bhn2 nya..
2 kotak susu duthlady(250ml)
1 cwn cofeemate
1 camca besar ovallete
2 camca besar susu pekat manis

cara2
campurkan smua bhn dlm 1 bekas,blend je sampai adunan sekata & nmpak betul2 gebu,
masukkn dlm bekas yg berpenutup..simpan dlm freezer(beku) smlman..dh dibiarkn smlman..
kuarkan dr freezer..blend lagi..nnt adunan akan naik berganda..& nampak lebih halus adunannya..simpan lg dlm freezer..smlman biar ia betul mngeras..dh siap.. dan dh boleh di ngap..
Mmmmm...yummyyyyy....
                                           
                                                                  selamat mencuba.

Friday 19 October 2012

sosej roll cornflakes


arini sepanjang hari mendung je..cuaca pun sejuk....rasa cam nk dok dalam selimut je ..tp perut plk minta  di isi....mmmm....dlm cuaca cmni perut pun cepat je rasa lapar,apa bleh wt..yok gali2 kt dapur..mmm kebetulan, da lg balance roti putih(roti sandwish) yg smlm, nsib x dihabis kn dek putera sulungku,yg memang hantu roti ..bkk peti ais plk hah ..mmng cantik arr ada plk sosej..idea pon trus dtg...simple..cepat..& senang..mmng itu yg aku suka..maskkn yg simple2 aje jnji sedap..&cepat siap..       
 resepinya....
bhn-bhnnya:~
  • sosej (apa2 brand je)
  • roti putih (apa2 brand pon x kisah)
  • telur  ~1biji (dipukul..+perasa pasti sedap knorr)
  • minyak masak (secukupnya)
  • cornflake~1cwn (dikisar halus)
cara2:~ 
  1. sosej dgoreng sebentar..toskan..(ikut cara saya saya suka potong 3 @ 2 sbtang sosej tu..bila dh siap nnt comel sesuai utk kanak2..)
  2. ambil roti & roti dipotong dua sesuai dgn sosej yg telah saya potong kpd 3..
  3. gulung sosej dgn roti...roll sampai habis hujungnya dtekan kuat sikit supaya ia melekat bila digoreng roti xterbuka..
  4. masukkn roti yg dh siap digulung td..kedlm bancuhan telur..biar sekata...
  5. dan langkah seterusnya...dh sekata roti td dgn bancuhan telur..masukkn roti td kedalam bekas cornflakes yg dh dikisar halus td..biarkan ia mlekat kesemua roll roti td..dan boleh la digoreng hingga masak ..hingga wrna mnjadi wrna keemasan....tadaaa..siap senang je kn  ..sedap & ranggup diluar

selamat mencuba!

Tuesday 9 October 2012

CHURROSS

bila petang2 mesti nak ada kudapan ringan2, sambil2 minum tea kan...?
haaa... disini saya ada satu resepi yg ringkas..senang,cepat & sedap utk dikongsi bersama
resepi ni saya ambil dari hasil cari gali kt google
xmau panjang2 cerita moh kita ke resepinya..
bahan2
1 cwn air
1 sdm gula
11/4 cwn tpg gandum
1 biji telur
1/2 sdt garam
1 sd mkn butter
cara2nya
~didihkan air,garam,butter n gula..kecilkan api
~masukan tpg,kacau cpt2 agar tpg tidak berketul2,kemudian angkat dr api(adunan akan melekat2)
~terus masukan telur dan kacau hgga sebati
~masukan adunan dlm piping bag n pastikan guna nozle berbentuk bintang..
~tekan acuan n biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong(ikut suka nak panjang mana)
~panaskan api n goreng hgga keemasan,angkat n toskan
~boleh celop ngan coklat or mkn mcm tu jer...
*cara zie terus gunting masuk dlm minyak panas ....coz mcm leceh sikit klu potong n baru nak goreng...

Monday 8 October 2012

masak singgang ikan tongkol

mmmm....teringat2 menu lunch td..mmng betul2 mnyelerakan.. sampai 2 pinggan mkn ..menunya simple saja.. bak kata org main campak2 jew.. tp bila dimakn bersama dengan budu yg pedas2(sos bilis dr klntan).. ada ulam2 sikit fuhhh mmng terangkat ler.. x sedar smpai 2 pinggan mkn.. perut dh penuh tp mulut rasa nk makn lagi.. camnerr tu? hahhaha.. apa2 pun meh kita tgk resepinya..
bhn2- 1 ekor ikan tongkol......... 2-3keping asam keping....... sedikit lengkuas....... garam...... perasa....... 1 ulas bawang merah (dimayang2)......
cara2- ikan dibersihkan..potong ikut selera masing2.. masukkn lam periuk..dngan smua bhn diatas.. masukkan sdikit air..masak atas api..tutup periuk biarkan dalam 5-10 minit.. smua bhn meresap kt ikan tu.. pastu leh tambah la air ikut suka kita nk bnyak mana kuahnya.. biarkan mendidih ..dan akhirnya masakk... senang kan ..resepinya mudah dan caranya pun mudah.. main campak2 jew.. heheheh *boleh ditambah sayur bendi kedlm masakn.. ikut selera masing2 :-)

Sunday 7 October 2012

tart telor (simple)

assalamualaikum.... arini nak xnak kena gak saya update blog ni..walau sebenarnya xde idea sgt nk mengarang.. :) tp saya ada satu resepi tart yg simple2 saja utk dikongsikan sama2 :) resepinya sumber dari hasil gali2 kt google..tart telur simple2 saja...maklumlah saya pun masih baru nk berjinak2 dlm aktiviti ni..bak kata org blom pro lg hehehhehe... tp apapun saya suka mencuba..walaupun kadang2 'try & error' huhuhu... ok lah..xmau celoteh panjang2 lg jom layannnn..
tart telur Bahan-bahan ( 30 keping ) PASTRY 200g butter 80g gula aising 360g tepung gandum(ayak) 1biji telur 1/2 sudu kecil esen vanila FILLING : 1 cawan susu cair 4 biji telur 1 cawan gula 1 cawan air 1 sudu besar tepung kastard 1/2 sudu kecil esen vanila pewarna kuning Cara-cara 1. Pukul butter dan gula sampai kembang. 2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. 3. Masukkan tepung sampai jadi doh. 4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan. 5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180. 6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min. 7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
"SELAMAT MENCUBA"

Thursday 4 October 2012

assalamualaikum ..salam kenal-kenalan

hai..hai..hai...
ini blog baru saya...& ini juga adalah ruangan pertama saya...
selamat datang..:-)