lama tul mnyepi
Djari Azie's ni yerr... hihihihi....tp jgn risau kan tetap ada update walau jrg2 skali..biasala sibuk sikit dgn kehidupan seharian..tambh2 plk keadaan internet plk kurang memuaskan..
aptb :-)
oklah..jom kita jenguk2 resepi
kek karamel..sebenarnya kek ni dh lama, masa tu sempena hari bapa .. tp biasala diperam dulu he3....
kek karamel
bhn2
1st step~
- 4 sudu besar gula kastor(~letak dalam loyang..bukakan api slow..jgn kacau..tunggu sampai gula cair & berwarna gold..gelek2kan loyang bagi karamel tu rata..biarkan ketepi..)
- 3 biji kuning telor
- 1/2 tin susu cair
- 50gm gula kastor
- 1sdb esen vanilla
**klau nk tebalkan karamel :~
:5 biji kuning telor
:2 biji telor(guna smuanya)
:1tin susu cair
:50gm gula kastor
cara2 karamel
~pukul smua bhn diatas..sampai gula hancur..tapiskan kedlm loyang karamel yg dh keras td..biarkan..
2nd step :~
- 6 biji putih telur
- 50 gm gula kastor
- 1sdt cream of tar-tar(x letak pon xpe)
~mix kn putih telur & cream of tar-tar hingga BERBUIH....masukkan gula mix lg guna speed max.... xsampai 5 minit dh jd
meringue ..adunan jd bertanduk @bila terbalikkn mangkuk adunan x jatuh..ketepikan..
3rd step:~
- 3 biji kuning telor
- 135ml air biasa
- 45ml minyak masak
~mixer xyah basuh..mixkan bhn2
3rd step bg kembang kemudian masukkan..
~mix lg hingga kembang..kemudian masukkan
- 140 gm tepung gandum(diayak)
- 1sdt baking powder(ayak)
~masukkan tepong sikit2 sambil mix sebati..mix lg hingga kembang
4th step:~
~ masukkan 1/2 adunan
meringue td kedlm adunan tepung tu..kaup balik bg sekata..bila dh sebati..ambil lg 1/2 adunan lg
meringue td..masukkan smua..kali ni kaup balik slow2 je..sebab nak kekalkan udara dlm
meringue..gaul bg sekata..(step ni guna spatula je) dh siap
5th step:~
~bahagikan adunan kepada beberapa warna contohnya 3 warna..mula2 ambil sesenduk warna pertama..tuang kt tgh loyang yg ada karamel td..
"JANGAN KACAU"..ulang step tu sampai adunan habis..
~bila dh abis..ambil lidi lorekkan adunan..mulakan dr tgh loyang..
~bakar secara
steambath
~bakar kek pd suhu 170'c selama 40~45 minit awal api bawah sahaja & 15 minit api atas bawah..klau karamelnya tebal leh tambahkan masa
selamat mencuba