..

Thursday 29 November 2012

tiramisu kek simple


arini nak post satu resepi kek tiramisu yg amat simple ...tp mabelles punyerr..
memang sedap rasa kek ni.. dh lama teringin nk makan kek tiramisu ni..maklum lah nak beli mahal..
cuba la wt kerja cari gali kt Mr.google.. jumpa la resepi ni kt my resepi..baca punya baca resepi nih rasa cm yakin boleh buat..

pe lagi ku cuba lak wt cari gali kt dapor... fulamak cantik ahh..bahan2 dh memang sedia ada..
pe lagi start la membaking kek dulu ..

jom kita jengah2 resepinya..


KEK SPAN





































































bahannya




































3 biji telur



































1 cawan tepung gandum














1 sk baking powder

















1 cawan gula
















2 sk susu segar

















15 g butter-(panaskan susu & cairkan mentega didalamnya
















1sk esen vanilla


































































cara2


































1.panaskan oven ke suhu 180 c..asingkan putih telur dengan kuning telur..


















2.asing kan putih & kuning telur..


















3.putar putih telur dgn 1/2 gula diatas..sehingga menjadi meringue..
 ketepikan










4.ambil kuning telor..pukul bersama baki gula td..pukul hingga menjadi
 putih@ gebu

5.masukkan campuran susu & mentega kacau biar sebati..




6. masukkan esen vanila kacau lagi

7.masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder..masukkan sedikit demi sedikit..
 & gaul rata
8.masukkan 1/2 meringue td kedalam adunan tepung td..gaul rata.. guna kaedah kaup balik..
9.bila dh sekata masukkan baki meringue td gaul lagi bg sekata....siap..
10.masukkan dalam loyang bakar 30-35 minit pd suhu 170'c @ sehingga masak


1 biji sponge kek atau apa2 kek(saya guna kek sponge vanila )
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara


1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi


2.Satukan gula, cheese dan cream

3.Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4.Potong kek pada 3 bahagian
5.Susun 1 bahagian dalam bekas
6.Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7.Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8.Susun lagi bahagian yang selebihnya
9.Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya..
                                                                      
                                                                              selamat mencuba

Tuesday 27 November 2012

Durian crepe

sana sini demam durian crepe.. maklumlah musim durian skarang...  D'jari Azie's rasa terpanggil utk mencuba gk,jeles tgk kawan2 yg dh berjaya mebcuba.. hehehehee..
memang sedap crepe ni... lebih2 lagi pada yg suka durian... pada yg xsuka durian bleh jgk gantikan dgn mangga,jagung..& filling yg ikut selera masing2.. :-)


heheheh..ni puteriku yg memang hantu durian... 2 ketul makan pun x cukup lg...tp inti je cepat habis hahahha  yg selebihnya letak tepi .. mia..mia.. :-)



RESEPI DURIAN CREPE..( dr kak Eyna Haneyna )











-20gm tpg gndum





-20gm tepung ubi





-10gm tpg kastard





-10gm tpg jagung





-1 biji telur





-1 sdk myk masak





-1 sdb gula halus





-40ml susu cair





-150ml air






-pwrna kuning





-perisa durian





-masuk sume bhn dlm mngkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis..

kalau pekat just tmbh air sikit..




-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kene hilangkn buih2 tu..dulu
tuk elakkn crepe akan berlubang bila byk buih..


-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..

-layangkan kuali agar adunan sekata..



-masak atas api kecil..





-masak hingga kering..angkt..tk perlu terbalikkn msa angkat tu

|






FILLING..






-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..






-ltkkn fc ltk isi durian ..dan letak lagi fc di atasnya..


-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..



-siaapp....















                                                                selamat mencuba

Monday 26 November 2012

cream puff



assalamualaikum....
haiiii... disini saya nk kongsikan satu resepi..cream puff namanya he3..
mula2 nk buat macam x confident je..boleh masuk ke dgn selera family aku nih..
tp dek kerana keinginan nak mencuba tu berkobar2 ,ahhhh cuba lah dulu.. bak kata orang x kenal maka x cinta... hihihihi...alhamdulillah kena ngan selera diorang..sampai xdan siap bakar round ke2..dh lesap dh yg first bakor...nasib baik sempat snap..


memang sedap...cream puff ni..licin kena ngap dek diorang sempat la 2 ketul masuk kt mulut sndri..
tp sronok tgk diorang makan.. sambil angkat jari ..wallaweeiiii  sedaaaappppp  :-) terima kasih la kpd empunya resepi.. resepi nih diambil dr kwn2 fb dr group memasak 'RM'.. tq..tq..tq.. x rugi mencuba...




resepi;










200ml air









90g buter/majerin




















120g tepung gndum








4 bji telur(kacau2 guna whishk)(saya hanya guna 3 biji shj)







~didihkan air,masuk buter,tepung kacau2 sampai jadi doh lembut.


~kuarkan biar sejuk.dh sejuk + telur(dh kacau2),kacau2 sampai sebati & jadi doh lembut.
~masuk dlm piping ad nozel(xd xpe).






~loyang alas krtas mnyak & paipkan satu2,bako 170" 30min sampai bertukar color.































Cream Castard









2 sdmkn tepung kastard







2 sdmkn gula kastor








2 sdteh esen vanila








1 sdmkn buter/majerin








1 1/2 cwn susu cair/segar







~larutkan semua smpai sebati n kacau2 atas sampai likat.sejukkan sekejap..masukkn dlm piping bag..paip dlm puff yg tlh dibelh sdikit..













selamat mencuba


































































































Friday 23 November 2012

kek karamel

lama tul mnyepi Djari Azie's ni yerr... hihihihi....tp jgn risau kan tetap ada update walau jrg2 skali..biasala sibuk sikit dgn kehidupan seharian..tambh2 plk keadaan internet plk kurang memuaskan.. aptb :-)

oklah..jom kita jenguk2 resepi kek karamel..sebenarnya kek ni dh lama, masa tu sempena hari bapa .. tp biasala diperam dulu he3....



 kek karamel

bhn2
 1st step~
  • 4 sudu besar gula kastor(~letak dalam loyang..bukakan api slow..jgn kacau..tunggu sampai gula cair & berwarna gold..gelek2kan loyang bagi karamel tu rata..biarkan ketepi..)
  • 3 biji kuning telor
  • 1/2 tin susu cair
  • 50gm gula kastor
  • 1sdb esen vanilla
**klau nk tebalkan karamel :~
:5 biji kuning telor
:2 biji telor(guna smuanya)
:1tin susu cair
:50gm gula kastor

cara2 karamel
~pukul smua bhn diatas..sampai gula hancur..tapiskan kedlm loyang karamel yg dh keras td..biarkan..

2nd step :~
  • 6 biji putih telur
  • 50 gm gula kastor
  • 1sdt cream of tar-tar(x letak pon xpe)
~mix kn putih telur & cream of tar-tar hingga BERBUIH....masukkan gula mix lg guna speed max.... xsampai 5 minit dh jd meringue ..adunan jd bertanduk @bila terbalikkn mangkuk adunan x jatuh..ketepikan..

3rd step:~
  • 3 biji kuning telor
  • 135ml air biasa
  • 45ml minyak masak
~mixer xyah basuh..mixkan bhn2 3rd step bg kembang kemudian masukkan..
  • 50gm gula kastor
~mix lg hingga kembang..kemudian masukkan
  • 140 gm tepung gandum(diayak)
  • 1sdt baking powder(ayak)
~masukkan tepong sikit2 sambil mix sebati..mix lg hingga kembang

4th step:~
~ masukkan 1/2 adunan meringue td kedlm adunan tepung tu..kaup balik bg sekata..bila dh sebati..ambil lg 1/2 adunan lg meringue td..masukkan smua..kali ni kaup balik slow2 je..sebab nak kekalkan udara dlm meringue..gaul bg sekata..(step ni guna spatula je) dh siap

5th step:~
~bahagikan adunan kepada beberapa warna contohnya 3 warna..mula2 ambil sesenduk warna pertama..tuang kt tgh loyang yg ada karamel td.."JANGAN KACAU"..ulang step tu sampai adunan habis..
~bila dh abis..ambil lidi lorekkan adunan..mulakan dr tgh loyang..
~bakar secara steambath
~bakar kek pd suhu 170'c selama 40~45 minit awal api bawah sahaja & 15 minit api atas bawah..klau karamelnya tebal leh tambahkan masa




                                                   selamat mencuba

Wednesday 7 November 2012

roti kentang sweet

cakkk..!! ting tong2 rupanya dh sminggu x update blog i ni.....hihihi..sbgai blogger baru ni mmng kekurangan idea sikit..ambik masa sikit nk kumpul bhn2..tp insyaallah saya akn cuba gak update  :-)
kt sini saya ada 1 resepi roti yg mantap punyerr.. :-)..gebu gebass lah org kata..suami & anak i pun cakap ehh2 ibu cm roti kt tesco lah...hihihi... kembang setaman skjp...
sumber resepi ni dr kwn2 fb kt MSR.. tp saya durhaka sikit xdelah durhaka bnyak pun sikit jeww... mintak ampun yerr kwn2.... :-)


xyah berleter pnjang2 jom kita jengah2 resepi & bhn2nya..

  • 500gm tepung high protein/tpg gandum(saya guna high protein)
  • 50gm susu tepung
  • 100gm mentega
  • 220ml air
  • 11gm yis (saya pakai mauripan je)
  • 100gm gula halus(nk manis lebihkan sbb yg ni manisnya kurang)
  • sdikit je pewarna kuning
  • 2biji kentang yg sedang2 je(direbus dulu &dlenyek)    
cara2nya!~
  1. satukan semua bhn..mulakan dgn tepung,susu tepung,gula halus & mentega..gaul bg rata saya pakai tgn jew..sbb xde bread maker...
  2. masukkan kentang yg tlh dilenyek td...gaul lg bg sebati..
  3. bancuhkan yis dgn 220ml air td kacau bg larut ... masukkan kedlm adunan tpung td..masukkan sdikit saja pewarna kuning..
  4. uli adunan hingga jd doh..biarkan adunan naik 1kali ganda...
  5. bila doh dh naik 1 kali ganda ...ambik doh..bulat2kan jadikan doh kecik2....
  6. susun dlm loyang yg tlh dioles sdikit mentega disekelilingnya..-biarkan doh kembang..

                     
bhn utk kastard(topping atasnya)
(resepinya saya ambik dr 1 blog...bgg klau x silap saya..tq yerr atas resepinya mmng sedap :-) )
  •  3/4 cwn susu segar
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla 
cara2nya ~
  1. satukan susu,gula & tepung kastard..kacau dgn whisk hingga sebati..masak atas api perlahan sehingga pekat..
  2. bila dh pekat a..angkat dr api..masukkan mentega & esen vanilla,gaul rata & biarkn suam...
  3. isikan dlm plastik kecik..pastikan yg bersih ya... :-) 
  4. dan dh boleh dihias ikut kreativiti masing2... :-)
  5. dan juga roti dh boleh dibakar dlm oven suhu 180'C selama 20minit...
  6. kena sntiasa pantau gk ye masa tgh bakar tu sbb oven ni kdg2 x sama kepanasannya...
 selamat mencuba