..

Friday 23 November 2012

kek karamel

lama tul mnyepi Djari Azie's ni yerr... hihihihi....tp jgn risau kan tetap ada update walau jrg2 skali..biasala sibuk sikit dgn kehidupan seharian..tambh2 plk keadaan internet plk kurang memuaskan.. aptb :-)

oklah..jom kita jenguk2 resepi kek karamel..sebenarnya kek ni dh lama, masa tu sempena hari bapa .. tp biasala diperam dulu he3....



 kek karamel

bhn2
 1st step~
  • 4 sudu besar gula kastor(~letak dalam loyang..bukakan api slow..jgn kacau..tunggu sampai gula cair & berwarna gold..gelek2kan loyang bagi karamel tu rata..biarkan ketepi..)
  • 3 biji kuning telor
  • 1/2 tin susu cair
  • 50gm gula kastor
  • 1sdb esen vanilla
**klau nk tebalkan karamel :~
:5 biji kuning telor
:2 biji telor(guna smuanya)
:1tin susu cair
:50gm gula kastor

cara2 karamel
~pukul smua bhn diatas..sampai gula hancur..tapiskan kedlm loyang karamel yg dh keras td..biarkan..

2nd step :~
  • 6 biji putih telur
  • 50 gm gula kastor
  • 1sdt cream of tar-tar(x letak pon xpe)
~mix kn putih telur & cream of tar-tar hingga BERBUIH....masukkan gula mix lg guna speed max.... xsampai 5 minit dh jd meringue ..adunan jd bertanduk @bila terbalikkn mangkuk adunan x jatuh..ketepikan..

3rd step:~
  • 3 biji kuning telor
  • 135ml air biasa
  • 45ml minyak masak
~mixer xyah basuh..mixkan bhn2 3rd step bg kembang kemudian masukkan..
  • 50gm gula kastor
~mix lg hingga kembang..kemudian masukkan
  • 140 gm tepung gandum(diayak)
  • 1sdt baking powder(ayak)
~masukkan tepong sikit2 sambil mix sebati..mix lg hingga kembang

4th step:~
~ masukkan 1/2 adunan meringue td kedlm adunan tepung tu..kaup balik bg sekata..bila dh sebati..ambil lg 1/2 adunan lg meringue td..masukkan smua..kali ni kaup balik slow2 je..sebab nak kekalkan udara dlm meringue..gaul bg sekata..(step ni guna spatula je) dh siap

5th step:~
~bahagikan adunan kepada beberapa warna contohnya 3 warna..mula2 ambil sesenduk warna pertama..tuang kt tgh loyang yg ada karamel td.."JANGAN KACAU"..ulang step tu sampai adunan habis..
~bila dh abis..ambil lidi lorekkan adunan..mulakan dr tgh loyang..
~bakar secara steambath
~bakar kek pd suhu 170'c selama 40~45 minit awal api bawah sahaja & 15 minit api atas bawah..klau karamelnya tebal leh tambahkan masa




                                                   selamat mencuba

No comments:

Post a Comment