..

Thursday 29 November 2012

tiramisu kek simple


arini nak post satu resepi kek tiramisu yg amat simple ...tp mabelles punyerr..
memang sedap rasa kek ni.. dh lama teringin nk makan kek tiramisu ni..maklum lah nak beli mahal..
cuba la wt kerja cari gali kt Mr.google.. jumpa la resepi ni kt my resepi..baca punya baca resepi nih rasa cm yakin boleh buat..

pe lagi ku cuba lak wt cari gali kt dapor... fulamak cantik ahh..bahan2 dh memang sedia ada..
pe lagi start la membaking kek dulu ..

jom kita jengah2 resepinya..


KEK SPAN





































































bahannya




































3 biji telur



































1 cawan tepung gandum














1 sk baking powder

















1 cawan gula
















2 sk susu segar

















15 g butter-(panaskan susu & cairkan mentega didalamnya
















1sk esen vanilla


































































cara2


































1.panaskan oven ke suhu 180 c..asingkan putih telur dengan kuning telur..


















2.asing kan putih & kuning telur..


















3.putar putih telur dgn 1/2 gula diatas..sehingga menjadi meringue..
 ketepikan










4.ambil kuning telor..pukul bersama baki gula td..pukul hingga menjadi
 putih@ gebu

5.masukkan campuran susu & mentega kacau biar sebati..




6. masukkan esen vanila kacau lagi

7.masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder..masukkan sedikit demi sedikit..
 & gaul rata
8.masukkan 1/2 meringue td kedalam adunan tepung td..gaul rata.. guna kaedah kaup balik..
9.bila dh sekata masukkan baki meringue td gaul lagi bg sekata....siap..
10.masukkan dalam loyang bakar 30-35 minit pd suhu 170'c @ sehingga masak


1 biji sponge kek atau apa2 kek(saya guna kek sponge vanila )
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara


1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi


2.Satukan gula, cheese dan cream

3.Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4.Potong kek pada 3 bahagian
5.Susun 1 bahagian dalam bekas
6.Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7.Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8.Susun lagi bahagian yang selebihnya
9.Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya..
                                                                      
                                                                              selamat mencuba

No comments:

Post a Comment