..

Saturday 29 December 2012

deco2 barbie's cake~birthday mia & aireenn..

assalamualaikum...
hai.. kt sini D'jari Azie's nk kongsi gambar2 deco kek barbie's...
huhuhu..... masih banyak lg nak kena belajar...tp amat2 puas bila dh berjaya,walaupun hasilnya x seberapa.. bangga la jugak hehehhe..
umtuk deco kek barbie ni D'jari Azie's menggunakan bc..
sbb masa ni D'jari Azie's masih blom
reti lagi nk guna fc(sebabnya x yakin..huhuhu)

                                    kek ni buat masa birthday my princess~damia
                                                             kek coklat moist

first time deco barbie.. agak kelam kabut sikit... papan kek pon xdek huhuhu... beralaskan pinggan je
hihihihi... apa2 pon amat puas hati bila melihat riak muka mia yg suka sangat bila tgk kek nya dh siap.."wahhh cantiknya ibu,nk potong2"x sabar2 nk potong,tu lah reaksi mia hihihi...... berbaloi ibu berhempas pulas nk siapkan kek ni..





                                           ni plk barbie ke2.. buat anak buah ~aireenn...
                                                            kek black forest

kek barbie ke2 buat untuk aireenn.. hias guna bc gk.. mulanya nk hias  guna fc,tp bila difikir2kan blik
rasa cm x berapa yakin lah nk guna fc..sbb keknya nk diantar ke sg.buluh jauh perjalanan.. tkot plk fc nya mencair lam kete.. dh lerrr nk gerak tgh2 panas... .. so ku guna bc gk..


Friday 28 December 2012

Twiesties "mesti mau" homemade

tadaaaaa......  Twiesties "mesti mau"homemade.... memang sedap.. rasa pon sama..mabelles lah,
TQ yerr kpd empunya resepi.. memang terbaiikkk ...




resepi
bahan2
  • laksa kering(jenama apa2 pon boleh..)
  • serbuk kari ayam
  • kiub pati ayam
  • sedikit perasa
  • pasti sedap knorr
  • nestum(saya guna yg original punya)






cara2
  1. laksa kering di patah2kan & digoreng-ketepikan
  2. blend kering semua bahan2 diatas kecuali laksa..
  3. gaul laksa yg sudah digoreng dengan bhn2 yg dh diblend 
  4. tadaa dh boleh di ngap..

                                                      laksa yg dh siap digoreng







                                                            selamat mencuba.....

Wednesday 26 December 2012

Red Velvet Cake

 Assalamualaikum... hai..

perrgghhh...!!! memang x bleh nak kata apa dh.. cuba dulu baru tau.. hehehhehe...
rasa sekali pasti nak lagi.. memang sedap... first time ku mengenali rvc ni semasa
kenduri kahwin adik iparku belah perempuan.. bila dh masuk mulut, wahh ku sudah jatuh cinta..la..la..la...la... 

pe lagi blik umah ku godek2 mr.google akhirnya jumpa 1 resepi rvc,mula2 baca resepinya.. bhn2 & cara.. adusss cm susah je... study punya study smpai berminggu2 sbb cm x yakin lg nk mula...
tp ku kuatkan gk hati..nak gak mencuba.. xcuba x tahukan... ngeeee... 


resepinyeerr

bahan2
1cwn susu full cream(180ml) + 2 sudu perahan lemon~ masukkan dalam cwn ~ketepikan dulu..
(jadikan buttermilk)
330gm tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar susu tepung full cream
1 sudu teh baking powder
**semua bahan ni ayak 2 kali~ketepikan

5 biji telur
sedikit pewarna merah(agak2 je)
1 sudu besar cuka makan
1 sudu teh baking powder(utk dicampur dengan cuka nanti)

250gm  mentega
210gm gula kastor/gula halus

cara2..
pukul mentega dengan gula hingga kembang..tambah telur satu persatu..putar lagi..
masukkan tepung yg dah diayak dengan bhn lain.. masukkan berselang-seli dengan buttermilk
perlahankan putaran..masukkan pewarna merah+pink 1 sudu makan..
gaul sebati..
bancuh baking powder +1 sudu besar cuka makan,cepat2 gaul kedalam adunan.. dh sebati
masukkan kedalam loyang.. boleh la dibakar..







Cream Cheese Frosting

(utk sapu antara setiap lapisan kek
n utk hiasan atas kek)






120 g butter


250 g cream cheese


120 g gula aising 


putar semua tu tgga kembang n gebu..
 
                                                             selamat mencuba.....

Monday 24 December 2012

Apam Polkadot


lama bangatt kutinggalkan D'jari Azie's ni menyepi sendirian... al-maklum lah cuti skolah.. hari2 penuh dengan program...
arini cuma nak selitkan satu resepi yg pernah menjadi fenomena satu masa dulu.. baru nk update.. biasalah.. kena peram dulu he3... pada yg belom mencuba lagi boleh lah mencuba yerrr... :-)

                                           ini plak versi bee,strawberry & ladybug...


 resepinya

BAHAN2












3bj telur dr peti ais..










1cwn gula(kite gune gula ising)









1cwn susu cair(gune air pun xpe..)









2stgh cwn tpg gandum-ayak










5sudu besar susu tepung-ayak










3sudu kecik baking powder(gune sudu kfc)-ayak







1sudu besar ovalette










1sudu kecil essen rose(saya guna esen vanilla)










pewarna d gemari(sy punya macam2 ada :-)..)








filling d sukai(blueberry,coklat,kaya@lain2..)






















CARA2







mula2 pukul telur ngan gula sampai betui2 kembg cm nk buat bahulu tu,

agk2 dlm 5 min cmtu la..





kemudian masukkn ovalette n pukul sampai sbati lg klu x nnti ovalette tu berketul2.
.kemudian masukkn bhn2 ayak n susu selang seli n pukul sbati lg..

kemudian leh la masukkn dlm papercup n masukkn dlm bekas kuih lompang, 
kukus 5-10min..lapikkan ttp pngukus tu dgn kain@paper@ pe2 je 

utk mengelakkn air jatuh ats apam tu ye..



#crnye mula2 tu ltkkn bancuhan apam n kemudian picitkn filling,

da tu tutupkn lg ngan bancuhan n mula la mengedot ye..pastu br kukus..siap..      













 















    





                                   selamat mencuba....