..

Tuesday 9 October 2012

CHURROSS

bila petang2 mesti nak ada kudapan ringan2, sambil2 minum tea kan...?
haaa... disini saya ada satu resepi yg ringkas..senang,cepat & sedap utk dikongsi bersama
resepi ni saya ambil dari hasil cari gali kt google
xmau panjang2 cerita moh kita ke resepinya..
bahan2
1 cwn air
1 sdm gula
11/4 cwn tpg gandum
1 biji telur
1/2 sdt garam
1 sd mkn butter
cara2nya
~didihkan air,garam,butter n gula..kecilkan api
~masukan tpg,kacau cpt2 agar tpg tidak berketul2,kemudian angkat dr api(adunan akan melekat2)
~terus masukan telur dan kacau hgga sebati
~masukan adunan dlm piping bag n pastikan guna nozle berbentuk bintang..
~tekan acuan n biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong(ikut suka nak panjang mana)
~panaskan api n goreng hgga keemasan,angkat n toskan
~boleh celop ngan coklat or mkn mcm tu jer...
*cara zie terus gunting masuk dlm minyak panas ....coz mcm leceh sikit klu potong n baru nak goreng...

No comments:

Post a Comment